Joris Janssens

Joris Janssens is een senior expert met ruime ervaring op het vlak van onderzoek (kwalitatief en kwantitatief) en strategische begeleiding binnen cultuur. Joris werkt voor overheden, organisaties en netwerken, op lokaal, bovenlokaal, Vlaams en internationaal niveau. Telkens gaat het om inhoudelijke ontwikkelingsprocessen. Toekomstgerichte omgevingsanalyses ondersteunen professionals en beleidsmakers in hun transitie naar een duurzamere praktijk en in de ontwikkeling van nieuwe werkmodellen.
Joris werkt sinds 2019 voor IDEA Consult op het gebied van cultuur, vrije tijd en toerisme. Eerder was hij Hoofd Onderzoek & Ontwikkeling bij Kunstenpunt (Vlaams Kunsteninstituut) en directeur van Vlaams Theater Instituut. Voordien werkte hij aan de KULeuven en promoveerde hij in 2004 tot doctor in de Germaanse taal- en letterkunde.
Bij het Vlaams Theater Instituut, Kunstenpunt en IDEA Consult bouwde Joris een unieke expertise op rond kunst en kunstbeleid. Bij Kunstenpunt was Joris hoofdredacteur van twee edities van de Landschapstekening Kunsten (een sterkte-zwakte analyse van het kunstenveld), en van het Cijferboek Kunsten (2018). Deze Landschapstekeningen bouwen voort op pionierswerk bij het Vlaams Theater Instituut. Sinds 2006 zette hij daar veldwerkprojecten op, die zowel de sector als beleidsmakers stimuleerden om op basis van cijfermatige karteringen en publiek debat een visie op het podiumkunstenlandschap te ontwikkelen (o.a. een Masterplan Dans ). Bij IDEA Consult ontwikkelde Joris ook Landschapstekeningen Kunsten op stedelijk niveau, in Leuven, Antwerpen en Kortrijk (meestal in samenwerking met lokale overheden en kunstnetwerken).
Andere opdrachten voor lokale overheden waren de begeleiding van de Stad Leuven, in de aanloop naar een meerjarige ronde in het Circusdecreet, en de Stad Gent, in de verkenning van haar kandidatuur als Europese Culturele Hoofdstad. Recent was er ook een sterke focus op culturele infrastructuur, in opdrachten voor de Stad Antwerpen (Masterplan Infrastructuur Podiumkunsten) en de Stad Gent (in kaart brengen en visieontwikkeling Culturele Infrastructuur). Op bovenlokaal niveau ontwikkelde Joris veldplannen en beleidsplannen voor de cultuurregio’s NOORDRAND en COMEET, zowel in het kader van het decreet op de bovengemeentelijke culturele activiteiten als het decreet op het cultureel erfgoed.
Voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media deed Joris onderzoek naar het gebruik van de Lokale Vrijetijdsmonitor, een toekomstgerichte evaluatie van de regelgeving voor bovenlokale investeringssubsidies van het Fonds voor Culturele Infrastructuur (FoCI) en de optimalisatie van het Vlaamse beleidsinstrumentarium voor digitale transformatie en diverse thema’s in het kader van de Vlaamse Brede Doorlichting.
Op internationaal niveau ontwikkelde Joris projecten en aanbevelingen voor verschillende organisaties en netwerken. Een terugkerend thema hierbij is de zoektocht naar nieuwe en meer duurzame vormen van internationaal netwerken, samenwerken en mobiliteit, in een samenleving in volle transitie. In 2018 publiceerde Joris (Re)framing the International, een toonaangevende internationale publicatie als weerslag van een tweejarig ontwikkelingstraject binnen het Vlaamse kunstenveld. Recente projecten op internationaal niveau gaan specifiek over duurzame internationale tournees in de podiumkunsten (Perform Europe), de ontwikkeling van alternatieve werkmodellen (RESHAPE) en anders internationaal netwerken (Rewiring the Network, voor IETM). Op dit thema verzorgde Joris ook projecten, aanbevelingen en keynotes voor onder andere Dutch Music Export, Pro Helvetia, European DanceHouse Network, REMA (European Early Music Network) en Estudios Victor Córdon (Lissabon). Tussen 2007 en 2019 was Joris Vlaams expert bij Compendium for Cultural Policies and Trends in Europe.
Andere publicaties zijn ‘De weifelende ezel‘ (over literatuur en nationale identiteit, bij uitgeverij Vantilt), Tracks (over artistieke praktijk in een diverse samenleving, samen met An van. Dienderen en Katrien Smits bij EPO) en Travelogue (over internationale mobiliteit in de podiumkunsten). Hij schreef voor verschillende literaire en culturele tijdschriften, waaronder FreeSpace Nieuwzuid, nY, Spiegel der Letteren, Zacht Lawijd, Rekto:Verso en Veto. Hij zat ook in de raad van bestuur van het Theaterfestival Vlaanderen, Zebrart vzw, Circuit X, het Brussels Kunstenoverleg (BKO), CREW (Eric Joris) en ERICarts Association. Hij is ook lid van de Algemene Vergadering van de kunstenorganisatie SPIN.