Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.

Inspiratienota lokaal cultuurbeleid Antwerpen 


Cathy Cardon

Expert Cultuur & Toerisme

"Antwerpen is een boeiende culturele context. Het samenspel tussen enerzijds grote cultuurspelers die voornamelijk vanuit de Vlaamse overheid gefinancierd worden, en anderzijds een uitgebreid netwerk van cultuuractoren die voornamelijk vanuit de Stad gefinancierd worden, roept interessante beleidsvragen op. Waar wil de stad zelf op inzetten, en hoe ziet ze het samenspel met die andere actoren? In de gesprekken met de cultuurcoördinatoren werd snel duidelijk dat het ene district het andere niet is, en dat er dus nood is aan maatwerk in functie van de lokale noden. Maar we stelden ook vast dat nieuwe maatschappelijke uitdagingen zich weinig aantrekken van administratieve grenzen, en dat er dus best ook over het muurtje gekeken wordt om tot effectieve en efficiënte oplossingen te komen."

Antwerpen is een bruisende cultuurstad. Naast de vele culturele topinstellingen die de stad rijk is, investeert de Stad Antwerpen zelf in een aanvullend, fijnmazig cultureel basisaanbod in alle districten. 

De uitdaging 

De stad Antwerpen vroeg IDEA Consult om een co-creatief proces te begeleiden met medewerkers van de stad en de districten, om te komen tot een inspiratienota lokaal cultuurbeleid. Deze nota is bedoeld als gespreksopener om met de nieuwe schepenen van cultuur van de stad en de districten een gesprek aan te gaan over de rol en ambities van dit lokaal cultuurbeleid, met focus op de stedelijk podia en ontmoetingscentra. 

Aanpak en resultaat 

Samen met de cultuurcoördinatoren en medewerkers van de stedelijke cultuurdienst, gingen we in 3 workshops samen op zoek naar rode draden, aandachtspunten en prioriteiten voor de komende legislatuur. Als startpunt analyseerde IDEA Consult de visienota’s die waren opgemaakt door de cultuurcoördinatoren en de stad. We verkenden projecten waar de cultuurcoördinatoren trots op zijn, en zaken die ze als een uitdaging voor de komende jaren zien. We bekeken welke gedeelde uitdagingen naar voor kwamen uit de visienota’s, en samen diepten we die verder uit. We bespraken hoe de cultuurcoördinatoren hier zelf mee aan de slag kunnen binnen hun district en met elkaar, en voor welke zaken er overleg nodig is met de centrale diensten. Tot slot schetsten we drie stadsbrede culturele uitdagingen die het lokaal cultuurbeleid overstijgen, maar waarin het wel een belangrijk puzzelstuk is. Het is een uitnodiging naar vele stedelijke en niet-stedelijke partijen om te kijken of hierrond een nieuw samenwerkingsmodel mogelijk is.