We work on more than 300 projects every year.
Masterplan bedrijfslocaties in Luik
David Monic
De uitdaging
De herontwikkeling van industriële brownfields biedt een unieke kans om stedelijke gebieden nieuw leven in te blazen, duurzame ontwikkeling te bevorderen en economische innovatie te stimuleren. IDEA Consult heeft gewerkt aan een masterplan voor meer dan 300 hectare industriële brownfields rond Luik.
De werkwijze & resultaten
Het Waalse Gewest gaf een multidisciplinair team de opdracht om een Masterplan op te stellen voor 4 industriële sites in Luik (Chertal, HFB, Cockerie, HF6) die meer dan 300 hectare vertegenwoordigen.
Het doel was om lokaal momentum op te bouwen door belanghebbenden te verenigen rond een gemeenschappelijk doel.
Om dit te bereiken stelde de groep een aanpak in 3 fasen voor:
- Diagnose met bilaterale interviews van lokale, externe, publieke en private spelers
- Scenariovoorstel en co-constructie
- Actieplan en consolidatie van strategieën per specifiek thema
Bij het opstellen van de economische strategie zijn drie uitgangspunten gehanteerd:
- Een zeer inclusief, interactief en iteratief co-creatieproces, waarbij een breed scala aan spelers betrokken is (vertegenwoordigers van de publieke sector, bedrijven, onderzoekscentra en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, enz.);
- Het proces was grotendeels gebaseerd op de regionale Slimme Specialisatie Strategie (S3), de strategie Circular Wallonia en de elementen die beschikbaar zijn in het herstelplan (rapport Get Up Wallonia). Het proces was er dus op gericht om te definiëren waar, met wie en hoe het Waalse innovatie-ecosysteem antwoorden zou kunnen bieden op deze uitdagingen in de vorm van innovatieve oplossingen, en hoe het de maatschappelijke transities kan versnellen die nodig zijn voor de toekomst van Wallonië. We hebben deze intenties vertaald voor de Luikse sites door te proberen deze intenties ruimtelijk in te vullen als antwoord op maatschappelijke uitdagingen;
- Tot slot moeten we ons openstellen voor nieuwe praktijken en benaderingen voor het ontwikkelen van economische zones, om een grotere mix van functies, meer interactie en veerkracht in economische systemen en uiteindelijk meer impact (directe en indirecte banen, onder andere, maar ook impact in termen van creativiteit, regionale invloed, impact op het milieu…) te bereiken in het gebruik van grond met een overwegend economisch doel.
IDEA Consult analyseerde de lokale economische structuur en koppelde deze aan macro-economische trends en regionale sterke punten op het gebied van economie en innovatie. Door deze twee benaderingen met elkaar te vergelijken, kwamen verschillende mogelijkheden voor economische ontwikkeling naar voren, die samen met lokale economische spelers werden verfijnd om een algemene strategie te bepalen. Daarnaast werd er een schatting gemaakt van de economische impact van het herbestemmen van industrieterreinen en de spin-off op vlak van werkgelegenheid om overheidsinstanties te helpen bij hun besluitvorming.