Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.
Image

Kennisecosystemen in de nieuwe EOR


Lidia Núñez López

Expert Innovatie & Competitiviteit
""

De uitdaging

In september 2020 publiceerde de Europese Commissie haar mededeling ‘Een nieuwe EOR voor onderzoek en innovatie’. Dit document bevatte de visie voor een vernieuwde Europese Onderzoeksruimte (EOR) en vier hoofddoelstellingen: prioriteit geven aan investeringen en hervormingen, de toegang tot excellentie verbeteren, O&I-resultaten vertalen naar de economie en de EOR verdiepen.

De studie Kennisecosystemen in de nieuwe EOR, uitgevoerd in opdracht van het DG Onderzoek en Innovatie (Europese Commissie), was bedoeld om bewijs en aanbevelingen te leveren ter ondersteuning van de implementatie van deze nieuwe doelstellingen.

Het onderzoek richtte zich op vier analyseniveaus: kennisecosystemen, universiteiten en onderzoeksorganisaties, individuele onderzoekers en wettelijke en financiële maatregelen ter ondersteuning van onderzoeksloopbanen en samenwerking.

De werkwijze & resultaten

Het onderzoek leverde een solide basis om te beoordelen hoe kennisecosystemen in de hele EOR georganiseerd zijn, hoe ze versterkt kunnen worden, zowel op het niveau van individuele talenten als op organisatieniveau en hoe ze aantrekkelijker gemaakt kunnen worden voor talenten en voor investeringen.

Samen met onze partners ontwikkelde IDEA een uitgebreide analyse van de stand van zaken, het ontwerp van monitoringmechanismen en het creëren van een gereedschapskist aan ondersteunende maatregelen.

Onder de meest relevante bijdragen was IDEA verantwoordelijk voor:

  • De ontwikkeling van ResearchComp, een hulpmiddel voor:
    • onderzoekers om hun eigen transversale vaardigheden te beoordelen en te ontwikkelen;
    • instellingen voor hoger onderwijs en aanbieders van opleidingen om hun aanbod aan onderzoekers aan te passen; en
    • werkgevers om zich bewust te zijn van de brede set aan competenties van onderzoekers.
  • Het in kaart brengen van de braindrain dynamiek in Europa en het identificeren van mogelijke oplossingen. Samen met haar partners ontwikkelde IDEA kwantitatieve indicatoren op basis van MORE-data en een scientometrische analyse. De belangrijkste indicatoren werden gepresenteerd in een interactieve circulatiekaart voor talent. Er werden 19 landen geïdentificeerd met een potentieel braindrain probleem of met een lage mate van talentcirculatie. Er werden deskresearch en interviews georganiseerd om de oorzaken van braindrain te identificeren en te begrijpen en om pistes te identificeren om de talentcirculatie te verbeteren. De geïdentificeerde trajecten werden gevalideerd in een workshop voor experts en werden verder ontwikkeld en gerapporteerd in een beleidsnota voor de Europese Commissie. Meer informatie is hier beschikbaar.
  • De aanbevelingen voor het opzetten van een EU-waarnemingscentrum voor onderzoeksloopbanen, dat zich richtte op het monitoren van de vaardigheden, arbeidsomstandigheden en mobiliteitspatronen van onderzoekers. De opvolging van deze aanbevelingen wordt nu gezamenlijk uitgevoerd door de Europese Commissie en de OESO via het “Research and Innovation Careers Observatory” (ReICO).