We work on more than 300 projects every year.
Interregionale tewerkstellingszones op basis van een vraag- en aanbodanalyse
Daphné Valsamis
De uitdaging
Vlaanderen kent een bijzonder krappe arbeidsmarkt, met een werkloosheidsgraad van slechts 3,6% en een werkzaamheidsgraad van 75,3% in 2021. Dit staat tegenover hogere werkloosheidsgraden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in het Waals gewest. Ondanks deze verschillen, blijft het aantal Walen en Brusselaars tewerkgesteld in Vlaanderen erg laag. Daarom conceptualiseert deze studie interregionale tewerkstellingszones; zones waar nog potentieel ligt om de arbeidsmobiliteit naar Vlaanderen uit te breiden. Dit werd gedaan op basis van een analyse van de huidige pendelstromen tussen de verschillende gewesten enerzijds en een analyse van de vraag- en aanbodzijde van de arbeidsmarkt anderzijds.
De werkwijze & resultaten
Deze studie onderzoekt interregionale tewerkstellingszones, namelijk zones waar nog potentieel ligt om de interregionale mobiliteit uit te breiden. Om de arbeidsvraag en het aanbod te vergelijken, werden zowel de vacatures aan Vlaamse zijde, als de werkzoekenden aan Brusselse en Waalse zijde in beeld gebracht. Hiervoor werd vacaturedata aangeleverd door VDAB, en werden gegevens over werkzoekenden verkregen via Actiris en Forem.
Daarnaast analyseerde deze studie ook meer kwalitatief de drempels aan beide kanten. Zo namen we verkennende helikopterinterviews af met vertegenwoordigers van relevante instanties: bemiddelingsdiensten, het Departement WSE, FOD Waso, werknemersorganisaties en werkgeversfederaties. Ook voerden we een enquête uit bij Waalse en Brusselse werkzoekenden om hun noden en drempels in kaart te brengen in verband met werken in Vlaanderen. Voor de arbeidsvraag in Vlaanderen werden bovendien verschillende interviews uitgevoerd met Vlaamse werkgevers, om ook hun noden en stimulansen te begrijpen bij het aanwerven van Walen of Brusselaars.
Bovendien werden ook de bestaande pendelstromen in kaart gebracht tussen Vlaanderen en de andere gewesten. Voor de interregionale pendelstromen werd gebruik gemaakt van de door HIVA en RSZ ontwikkelde Dynam-Reg dataset, die gebaseerd is op de volledige populatie van loontrekkenden en die de woon- en tewerkstellingsplaats op gemeenteniveau bevat. Op basis van de pendelstromen, interviews en analyse van de vacatures en werkzoekenden, werden als resultaat drie interregionale tewerkstellingszones geselecteerd: Brussel – Halle-Vilvoorde, Doornik-Moeskroen – Ieper, Roeselare & Kortrijk en Luik – Hasselt & Tongeren. In deze zones was reeds een bepaalde mate van interregionale tewerkstelling aanwezig, en werd er potentieel vastgesteld om de interregionale arbeidsmobiliteit te versterken. Tot slot identificeerden we beleidsaanbevelingen ter bevordering van de interregionale arbeidsmobiliteit, zoals het ondersteunen van werkgevers bij hun verschillende drempels en intensievere samenwerking tussen VDAB, Actiris en Forem.
Link naar rapport: https://www.vlaanderen.be/publicaties/interregionale-tewerkstellingszones-op-basis-van-een-vraag-en-aanbodanalyse