Projects

We work on more than 300 projects every year.

Image

Beoordeling van de procedure voor actieve beschikbaarheidscontrole, en bij uitbreiding aangepaste beschikbaarheidscontrole


Marie Antoine

Expert Arbeidsmarkt & Sociaal-Economisch Beleid
"Als projectmanager had ik de eer om deel te nemen aan de cruciale missie om de beschikbaarheid van werkzoekenden in het Brussels Gewest te controleren. Dit project vertegenwoordigt een belangrijke sociale rechtvaardigheidskwestie, met als doel de banden tussen werkzoekenden en de administratie te versterken en hun professionele re-integratie te vergemakkelijken. Het proces was verrijkend en leerrijk en gaf ons de kans om nauw samen te werken met verschillende belanghebbenden, zonder de werkzoekenden zelf te vergeten, en om de vele uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden te begrijpen. Dankzij de gekozen geavanceerde methodologie konden we de aandacht vestigen op de domeinen die voor verbetering vatbaar zijn op het vlak van de opvolging van de beschikbaarheid. Ik ben bijzonder trots op de aanbevelingen die uit dit project voortvloeien en die het werkgelegenheidslandschap in Brussel aanzienlijk zullen veranderen. Als deze aanbevelingen worden uitgevoerd, zullen ze een positieve impact hebben op het leven van de Brusselaars en hen helpen om te zorgen voor de werkzoekenden en hun meervoudige behoeften."
Image

De uitdaging

Met meer dan 80.000 werkzoekenden (2024) wordt Actiris uitgedaagd door de evaluatie van de effectieve beschikbaarheid van diegenen op de arbeidsmarkt. Toch staat er veel op het spel: sociale rechtvaardigheid en gelijke behandeling en een betere socioprofessionele integratie van werkzoekenden. 

De werkwijze & resultaten

Om deze beoordeling uit te voeren, heeft IDEA Consult een analyse uitgevoerd op basis van zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens.

Eerst heeft IDEA de gegevens van de Dienst DISPO voor de jaren 2018 tot 2022 gebruikt en diepgaande statistische analyses en een cohortanalyse uitgevoerd om de loopbanen van dezelfde werkzoekenden over meerdere jaren te volgen.    

Vervolgens heeft IDEA, wat de kwalitatieve kant betreft, een complex systeem opgezet om alle aspecten te begrijpen die vallen onder het probleem van de beschikbaarheid van werkzoekenden en de evaluatie ervan.

IDEA voerde semigestructureerde interviews uit met sleutelpersonen die betrokken zijn bij het systeem, interviews met werkzoekenden, een focusgroep met beoordelaars van de Dienst DISPO en een groepsinterview met de Comité en charge des recours. Tot slot voerde IDEA ook twee niet-participerende observaties uit om een beter inzicht te krijgen in de procedure in vivo.

De evaluatie leidde tot de identificatie van acht bevindingen met betrekking tot de evaluatie, de ondervonden moeilijkheden en de oorsprong ervan, die allemaal worden ondersteund door zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevens.

Aan het einde van de evaluatie stelde IDEA een reeks aanbevelingen voor om de procedure voor het controleren van de beschikbaarheid van werkzoekenden te verbeteren en te stroomlijnen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat rekening wordt gehouden met de sociale kwesties die met dit complex onderwerp gepaard gaan.