Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.
Image

Activering van leefloongerechtigden: noden, aanpak en lokale samenwerking


Kathy Goffin

Expert Arbeidsmarkt & Sociaal-Economisch Beleid
""

De uitdaging

Om de ambitie van een werkzaamheidsgraad van 80% te bereiken, zal elk talent benut moeten worden, ook dat van personen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt waaronder leefloongerechtigden. Om leefloongerechtigden beter te begeleiden in een traject naar tewerkstelling, zet de Vlaamse Overheid onder andere in op meer samenwerking tussen lokale besturen of OCMW’s en VDAB.

Dit onderzoek had tot doel om de profielen en noden van leefloongerechtigden in een traject naar tewerkstelling, de aanpak van de activering door het OCMW, en de samenwerking van het OCMW met VDAB en met het bredere lokale netwerk in kaart te brengen.

De werkwijze & resultaten

Om de inzichten te verzamelen, werden een documentenanalyse, diepte-interviews (met experten en OCMW-trajectbegeleiders), een online enquête bij trajectbegeleiders van het OCMW en een casestudie-analyse bij 6 lokale besturen uitgevoerd.

We leerden over de complexe problematieken van de doelgroep en de noden bij de begeleiding naar werk die eraan verbonden zijn. De doelgroep leefloongerechtigden is zeer divers en heeft nood aan een geïntegreerd, intensief en laagdrempelig traject op maat van de individuele noden. OCMW’s kunnen hieraan tegemoet te komen door een brede visie aan te houden op activering, een groot aanbod aan tewerkstellingsprojecten en -activiteiten in de omgeving ter beschikking te hebben, en het gehele aanbod aan tewerkstellingsmaatregelen en -projecten te gebruiken. Er zijn op dit vlak echter nog grote verschillen merkbaar tussen OCMW’s.

Daarnaast is ook samenwerking belangrijk – niet alleen het OCMW heeft een rol op te nemen bij de activering van leefloongerechtigden. We zien echter dat het potentieel om geïntegreerd te werken op lokaal niveau wordt onderbenut. Daarnaast blijkt ook het lokaal netwerk rond de begeleiding naar werk nog beperkt en focust deze vooral op de samenwerking met sociale werkplaatsen en met VDAB. Blijvende betrokkenheid tussen VDAB en lokale besturen is belangrijk, en specifieke succesfactoren kunnen deze samenwerking nog versterken, zoals het creëren van nabijheid, goede informatiedoorstroom en transparante communicatie.

Link naar de publicatie: https://www.vlaanderen.be/publicaties/activering-van-leefloongerechtigden-noden-aanpak-en-lokale-samenwerking