Projects

We work on more than 300 projects every year.

Image

Kmo’s en Open Strategische Autonomie


Kris Boschmans

Expert Innovation, Competitiveness & Sustainability
"Het concept van Open Strategische Autonomie is in ontwikkeling en potentieel zeer breed. De onderzoeksvraag wat de invloed van dit concept is op kmo's in de EU is ook onderbelicht. Om deze redenen was er wat heen en weer gepraat met de klant om een beter begrip te krijgen van wat er verwacht wordt. Dit bleek een uitdaging, maar ook lonend, omdat het rapport waarschijnlijk van invloed zal zijn op de beleidsvorming in de EU."
Image

De uitdaging

Deze studie onderzoekt het effect van Open Strategische Autonomie (OSA) op kmo’s binnen de EU. Het doel is om te analyseren in welke mate en met welke middelen kmo’s betrokken zijn bij strategische industrieën, en om aanbevelingen te doen voor beleidsacties gericht op het maximaliseren van de voordelen voor kmo’s die deelnemen aan OSA, terwijl de risico’s worden beperkt.

De werkwijze & resultaten

Als eerste stap werden strategische industrieën en waardeketens geselecteerd die relevant zijn voor Open Strategische Autonomie, op basis van de prioriteiten van de Europese Commissie en de betrokkenheid van de kmo’s daarin. Voor elk geselecteerd ecosysteem van de in totaal 14 ecosystemen, voerden wij en de andere partners een waardeketenanalyse uit. Voor elk onderdeel van de relevante waardeketen onderzoeken we de rol van de kmo’s in de EU, zowel ten opzichte van grote bedrijven in de EU als van bedrijven buiten de EU. Naast het in kaart brengen van hun betrokkenheid, sterke en zwakke punten, formuleren we ook beleidsaanbevelingen om de rol van de kmo’s in de EU in deze kritische sectoren te versterken.

De inzichten uit deze verschillende ecosystemen worden vervolgens samengevat in een actieplan om de rol van de kmo’s te versterken. Het Actieplan is gebaseerd op vijf beleidspijlers en een basispijler die ingaat op de algemene randvoorwaarden die nodig zijn voor alle kmo’s. Elke pijler bestaat uit actielijnen, waarvoor ecosysteemspecifieke aanbevelingen worden gegeven.

De studie bouwt voort op de resultaten van uitgebreide deskresearch en betrokkenheid van stakeholders, zowel binnen de industrie, denktanks, de academische wereld en beleidsmakers op EU-, nationaal en subnationaal overheidsniveau.