Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.

Financiering voor de St-Godelieve Abdij in Brugge


Cathy Cardon

Expert Cultuur & Toerisme

"Dankzij teamoverschrijdende samenwerking binnen IDEA Consult heb ikzelf enorm veel bijgeleerd over de praktische werking en de kansen en uitdagingen van EU-financiering. Deze nieuwe inzichten zal ik met plezier inzetten voor andere opdrachten in cultuur, erfgoed en toerisme."

De Sint-Godelieveabdij in Brugge is een voormalige kloostersite van ruim 11.000m2. De site werd in erfpacht genomen door Toerisme Vlaanderen en wordt gerestaureerd en herbestemd. Het moet een schoolvoorbeeld worden van de filosofie ‘Reizen naar Morgen’ van Toerisme Vlaanderen: een vorm van toerisme die een respectvol evenwicht zoekt tussen bezoekers, bewoners en ondernemers. De site omvat onder meer een 17e-eeuwse keuken en bibliotheek met recepturen, verschillende tuinen en een boomgaard. De vertaling van de vroegere eet- en leefcultuur in de abdij naar vandaag, is een interessante manier om deze site weer tot leven te wekken. Tegelijk is het ook een stilteplek en groene long in het hart van het historische Brugge. 

De uitdaging 

Na heel wat eerdere stappen die al in dit project genomen waren, zoals de co-creatieve opmaak van een masterplan, een businessplan en een exploitatieboek, vroeg Toerisme Vlaanderen de hulp van IDEA Consult bij het zoeken naar financiering voor een concreet deelproject: de scenografie en signalisatie, die de site beleefbaar moeten maken. 

Aanpak en resultaat 

Samen met Toerisme Vlaanderen verkenden we diverse financieringspistes en de randvoorwaarden om via die weg financiering te vinden. We verkenden onder meer de kansen voor financiering via het bouwproject, de exploitatie en fondsenwerving, alsook de mogelijkheden van EU-financiering waar IDEA veel ervaring mee heeft. Vooral het spoor EU-financiering bleek veelbelovend, maar ook uitdagend voor Toerisme Vlaanderen om op korte termijn op te kunnen inspelen. We verkenden heel concreet onder meer de kansen en eisen om financiering op te halen via Interreg, EFRO, Creative Europe, Rurbanive, ErasmusPlus en andere. In een aanbevelingsnota werden alle verkende opties en de conclusies opgelijst, zodat deze inzichten ook voor toekomstige aanvragen en projecten als referentie gebruikt kunnen worden.