Image

Blog

EVENT: Betaalbaarheid van huisvesting: Uitdagingen en Perspectieven in België en Europa


Helene Gaskjenn

10 januari, 2025
3 min. leestijd

Op 25 november 2024 organiseerden collega’s van IDEA Consult die het Belgisch ESPON Contactpunt (BECP) vertegenwoordigen een workshop met als titel “Betaalbaarheid van huisvesting: Uitdagingen en Perspectieven in België en Europa ” in Perspective Brussel. Dit evenement bracht experts en beleidsmakers samen om inzichten uit te wisselen over de uitdagingen en strategieën rond betaalbaarheid van huisvesting in België en Europa, met de nadruk op lopend onderzoek en praktische toepassingen. Het was gebaseerd op het ESPON Thematisch Actieplan “Perspectieven voor alle mensen en plaatsen” en het lopende House4All onderzoek.

De workshop opende met een presentatie van dit lopende onderzoek door Franziska Sielker van de Technische Universiteit van Wenen. Ze benadrukte de noodzaak van grensoverschrijdend onderzoek in deze tijd waarin alle EU-landen met dezelfde crisis te maken hebben, hoewel die er in verschillende contexten anders uit kan zien. Ze gaf ook inzicht in de methodologie en de verschillende kaarten die ze tot nu toe in het onderzoeksproces hebben opgesteld. Als onderdeel van het onderzoek maken ze gebruik van web scraping van gegevens van alle ESPON-landen en normaliseren ze de gegevens om ze in heel Europa te kunnen vergelijken. Al deze gegevens kunnen weer leiden tot betere strategieën en beleid om meer Europeanen toegang te geven tot betaalbare en goede huisvesting. Dat is ook het hoofddoel van dit project. Je kunt er hier meer over lezen (https://www.espon.eu/projects/access-affordable-and-quality-housing-all-people-house4all).

Sielker richtte zich ook concreet op enkele specifieke resultaten voor België en maakte een vergelijking tussen Brussel en Wenen. Op die manier konden de deelnemers ook een beter inzicht krijgen in het Weense huisvestingsmodel en andere Europese voorbeelden, wat een breder perspectief op betaalbaarheid van huisvesting biedt.

Sprekers uit heel België – met vertegenwoordigers uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel – gaven een gevarieerde kijk op de huisvestingsuitdagingen en het huisvestingsbeleid in het land.

  • Onderzoek naar de dynamiek van huisvesting in België (Jean-Marie Halleux van ULiège, Yves Van De Casteele van perspective.brussels)
  • Beleid en ruimtelijke ordening in Vlaanderen (Isabelle Loris van VPO, Brecht Vanderkerckhove van Atelier Romain)
  • Innovatieve projecten en sociale huisvesting (Geert de Paauw van CLTB, Veronica Pezzuti van SoHoNet)

Het evenement werd afgesloten door Alice Pittini van Housing Europe die ons terugbracht naar een Europees perspectief, waarbij ze keek naar het Deense sociale huisvestingsbeleid als model om andere Europese voorbeelden te gebruiken voor onze eigen huisvestingsuitdagingen.

De combinatie van Europese en Belgische perspectieven verrijkte het gesprek tussen de sprekers na elk segment, gemodereerd door David Monic van IDEA Consult. Dit bood praktische aanknopingspunten en benadrukte de nood aan contextspecifieke oplossingen.

We kijken vooruit

De workshop werd afgesloten met een engagement om de dialoog over betaalbaarheid van huisvesting verder te zetten. Met de publicatie van het House4All rapport in 2025 in het vooruitzicht, plant het BECP nog een evenement om dieper in te gaan op de bevindingen van het rapport en hun implicaties voor België en Europa. Voor die tijd zullen er echter nog andere evenementen georganiseerd worden door het Belgische ESPON Contactpunt, gericht op verschillende thematische actieplannen van ESPON en om deze naar de Belgische omgeving te brengen.