Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.

Evaluatie Innovatieve Partnerprojecten Cultuur


Carlo Vuijlsteke

Expert cultural & creative sectors

""

In opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media evalueerde IDEA Consult de subsidielijn voor Innovatieve Partnerprojecten Cultuur (2017-2023).  Deze subsidielijn heeft als doelstelling om nieuwe cross-sectorale samenwerking tussen culturele actoren en niet-culturele actoren te stimuleren en via innovatieve projecten nieuwe onderwerpen en vraagstellingen te exploreren.

We zetten enkele van de belangrijkste bevindingen op een rij:

  • We stellen vast dat er veel interesse is voor cross-sectorale samenwerking, maar ook veel drempels om ermee aan de slag te gaan. Er is nood aan een fijnmaziger instrumentarium dat meer (en meer diverse vormen van) ondersteuning biedt dan enkel het aanbieden van financiering.
  • Er is daarbij nood aan een aanscherping van de doelstellingen en evaluatiecriteria van de subsidielijn als instrument. Die zorgen momenteel voor interpretatieverschillen en onduidelijkheid bij zowel actoren uit de cultuursector als beoordelaars van aanvragen over hoe innovatie en cross-sectorale samenwerking met een niet-culturele partner precies wordt begrepen.
  • Sinds de introductie van het instrument in 2017 zijn er nieuwe beleidsinitiatieven en -instrumenten geïntroduceerd die eveneens cross-sectorale samenwerkingen en innovatie mogelijk maken. Dit leidt tot onduidelijkheid bij culturele organisaties over waar hun project het beste past. Er is nood aan een “uitzoom”-oefening waarin de positionering van de innovatieve partnerprojecten t.o.v. deze andere instrumenten verder geanalyseerd en aangescherpt wordt.
  • Het instrument heeft een beperkt totaalbudget en is nog te weinig gekend. Een budgetverhoging en meer inspanningen qua communicatie en toeleiding zijn wenselijk om de resultaten en impact van het instrument te kunnen verbeteren.
  • Hoewel projectdeelnemers positieve effecten rapporteren op het gebied van netwerkuitbreiding en kennisuitwisseling, is er kritiek dat de projecten weinig structurele effecten achterlaten. De meeste projecten zijn niet duurzaam verankerd en de impact naar de bredere cultuursector is gering: de leerlessen uit de projecten worden weinig gedocumenteerd en gedeeld in het gehele culturele veld. Er is nood aan meer kennisdeling & ervaringsuitwisseling rond zowel het proces als de resultaten van cross-sectoraal samenwerken.

Onze belangrijkste aanbeveling is om een meer gefaseerde ondersteuning aan te bieden door het instrument op te splitsen in twee types van ondersteuning: een trajectfinanciering gericht op het verkennen van een nieuw cross-sectoraal partnership en een projectfinanciering gericht op cross-sectorale innovatie. In de aanbevelingen in het rapport worden beide types financiering uitgebreider toegelicht. Daarnaast bevat het rapport veertig aanbevelingen die (samengevat) erop gericht zijn om:

  • de doelstellingen van de subsidielijn aan te scherpen om duidelijker af te bakenen welke projecten binnen het instrument passen en welke impact beoogd wordt;
  • de middelen te verhogen en te differentiëren om de impactkansen van het instrument te versterken;
  • de aanvraagprocedure te verfijnen;
  • een betere toeleiding naar de subsidielijn en meer begeleiding bij projectvoorstellen en projecten te organiseren;
  • een verhoogde kennisdeling en valorisatie te bewerkstellingen naar de brede cultuursector toe rond het proces, de resultaten en effecten van projecten.

Meer weten? Lees hier de managementsamenvatting.