We work on more than 300 projects every year.
Creative FLIP – Bevordering van financiën, leren, innovatie en beheer van intellectuele-eigendomsrechten in culturele en creatieve sectoren
Isabelle De Voldere
De uitdaging
Culturele en creatieve sectoren (CCS) spelen een unieke rol voor inclusieve en duurzame groei in de EU en daarbuiten. Tegelijkertijd wordt het werken in deze sectoren sterk beïnvloed door nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij als geheel, die zowel nieuwe kansen als uitdagingen met zich meebrengen. De impact van artificiële intelligentie op de culturele en creatieve productie en distributie, de vergroening van culturele praktijken, verschuivende geopolitieke verhoudingen, … zetten actoren in de CCS ertoe aan om nieuwe werk- en bedrijfsmodellen te verkennen en voortdurend innovatieve benaderingen en methodologieën te ontwikkelen. Culturele en creatieve sectoren en industrieën zijn ook onevenredig zwaar getroffen door de COVID-19-pandemie, wat de dringende noodzaak onderstreept om hun veerkracht op zowel korte als langere termijn te versterken, met het oog op ontwrichtende crises en meer fundamentele maatschappelijke transformaties.
Creative FLIP – wat staat voor Finance, Learning, Innovation and Intellectual Property Rights – wil de veerkracht van de culturele en creatieve sector vergroten door het algehele CCS-ecosysteem verder te versterken en de capaciteiten van de actoren op het gebied van Finance, Learning/Skills, Innovation en Intellectual Property Rights te ondersteunen.
De werkwijze & resultaten
Creative FLIP begon in 2019 als een Pilot Project dat medegefinancierd werd door de EU. Voortbouwend op de resultaten van de pilotfase (2019-2021), zette Creative FLIP het werk voort als Preparatory Action, medegefinancierd door de EU in 2021-2023. In de loop van deze projectcyclus ging het consortium door met het organiseren van activiteiten ter ondersteuning van de CCS-actoren door de toegang tot financiering te verbeteren, aanbevelingen te doen voor de classificatie van CCS-vaardigheden, innovatieve leerconcepten te testen & de ontwikkeling van creatieve vaardigheden te verbeteren, en kennisbeheer op het gebied van IPR voor de culturele en creatieve sectoren te stimuleren.
Het Creative FLIP-project combineert verschillende methodologieën om de doelstellingen te bereiken en de impact en het bereik van de activiteiten te maximaliseren:
- Mapping, literatuuronderzoek, sectorale enquêtes, interviews en statistische analyse om gegevens te verzamelen voor een alomvattend begrip van het huidige ecosysteem waarin CCI’s functioneren in de vier specifieke gebieden, waardoor aanbevelingen kunnen worden geformuleerd om de belangrijkste uitdagingen aan te gaan, gebaseerd op de input van stakeholders en bestaande voorbeelden van good practices;
- P2P uitwisselingen, leerlaboratoria en showcasing evenementen die een uitwisseling van kennis en ervaring mogelijk maken, samenwerkingsmogelijkheden stimuleren en innovatieve samenwerkingsmethoden uitproberen;
- Stakeholderconferenties en interactieve workshops om in gesprek te gaan met stakeholders om de beleidsrelevantie van het project te valideren en om het onderzoek mede te ontwerpen en te produceren om op lange termijn impact en duurzaamheid te bereiken.
Met het vlaggenschip CreativesUnite en de ontwikkeling van drie online tools om de toegang tot financiering te ondersteunen en te informeren over arbeidsomstandigheden en IPR, werkt Creative FLIP ook voortdurend aan haar resource platform, een one-stop-shop voor de sector.
In het project was IDEA Consult specifiek verantwoordelijk voor alle werkzaamheden met betrekking tot toegang tot financiering, beleidsleren en transformationele culturele beleidsontwikkeling. Samen met experts Sylvia Amann (Inforelais) en Joost Heinsius (Values of Culture & Creativity),
- hebben we geanalyseerd en vastgesteld welke rol(len) beleidsmakers kunnen spelen bij het versterken van een modelondersteunend kader voor veerkrachtige CCS en hebben we in dit verband relevante aanbevelingen geformuleerd, waaronder een evaluatie van maatregelen met betrekking tot arbeidsomstandigheden en daaraan gerelateerde beleidsaanbevelingen.
- hebben we een gebruiksvriendelijke en op maat gemaakte digitale tool ontwikkeld, genaamd ‘So You Need Money’. De digitale tool, geïntegreerd in het CreativesUnite platform, leidt CCS-actoren naar de meest geschikte financieringsbronnen op EU-, nationaal en regionaal niveau. De tool biedt inspiratie en tips voor het samenstellen van een op maat gemaakte financieringsmix.
Het Creative FLIP Project wordt uitgevoerd door een consortium van partnerorganisaties en individuele experts, onder leiding van het Goethe-Institut.
Bezoek de projectwebsite en het CreativesUnite platform voor meer informatie over het project, relevante publicaties en tools.