Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.
Image

Actualisatie kantoormarkt Roeselare


Lucien Kahane

Expert Gebiedsontwikkeling & Vastgoed
"Stad Roeselare beschikte als één van de enige Vlaamse centrumsteden reeds over een kantorenbehoeftenstudie. Op 10 jaar tijd is de situatie op vlak van kantoren te Roeselare echter sterk geëvolueerd en de talrijke aanvragen voor nieuwe kantoorprojecten maakten een update onmisbaar om gericht beleid te kunnen voeren."

De uitdaging

IDEA Consult werd door de stad Roeselare aangesteld om de 10 jaar oude Kantorenmarktstudie te actualiseren en aanbevelingen te doen over hoe het stedenbouwkundig beleid tegemoet zou moeten komen aan de toekomstige ontwikkeling van kantoorgerelateerde projecten.

De werkwijze & resultaten

In een eerste fase van de studie heeft IDEA de groei van de kantorenmarkt in Roeselare in de afgelopen tien jaar in kaart gebracht, vertrekkend van de inventarisatie door het stadsbestuur. In de inventaris zijn ook de oppervlakten opgenomen van projecten die een bouwvergunning hebben gekregen, om zo een beeld te geven van de toekomstige situatie. In een tweede fase werd een benchmark gemaakt met de concurrerende kantorenmarkten binnen West-Vlaanderen en die van Gent om de specifieke positie van de kantorenmarkt in Roeselare te helpen bepalen. Een derde stap van het onderzoek was het definiëren van de toekomstige vraag naar kantoren in Roeselare, vertrekkend van een online enquête gericht aan lokale bedrijven, een overzicht van trends en een onderzoek naar de lokale economische dynamiek. IDEA gebruikte een rekenmodule om de toekomstige behoeften in de komende 10 jaar in te schatten en te vergelijken met de geplande uitbreidingen van het aanbod. Tenslotte concentreerde IDEA zich op de kansen en effecten van een Voeding- en Gezondheidscluster en formuleerde aanbevelingen om het lokale bestuur te helpen bij het bepalen van toekomstig beleid.