Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.
Image

Ondersteuning en begeleiding bij de digitalisering van Waalse sociale ondernemingen


Olivier Brolis

Expert Competenties & Arbeidsmarkt
"Dit project staat symbool voor een langdurige samenwerking waarbij complementaire expertise wordt gemobiliseerd, met als doel academische/theoretische kennis om te zetten in concrete instrumenten, diensten en producten door ze te testen op verbetering in het veld. Concreet kunnen we met trots zeggen dat we een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de inhoud van het DigitalEES-ondersteuningsprogramma, dat beschikbaar is via deze link: https://digitalwallonia.be/ees/. In het verlengde van dit project hebben we in 2023, op basis van een internationale benchmark, opnieuw de gelegenheid gehad om een strategie voor overheidssteun voor te stellen voor de digitalisering van sociale ondernemingen in het Waals Gewest voor de periode 2024-2029."

De uitdaging

In samenwerking met de onderzoekscentra Lentic en CES van de Universiteit van Luik en in opdracht van het Agence du Numérique van het Waals Gewest voerden we een grote studie uit over de digitale volwassenheid en digitalisering van bedrijven in de persoonlijke dienstverlening. Voortbouwend op deze ervaring werd hetzelfde consortium gevraagd om bij te dragen tot en een programma uit te werken voor de ondersteuning en begeleiding van de digitalisering van sociale ondernemingen als onderdeel van de strategie Digital Wallonia. Het doel van dit project was om ondernemingen uit de sociale economie te ondersteunen op hun weg naar zinvolle digitalisering, zodat ze de sociale impact die ze genereren en het welzijn op de werkvloer kunnen verbeteren.

De werkwijze & resultaten

In deze context was de rol van IDEA Consult en haar partners drievoudig:

Ten eerste moesten we de digitaliseringstools die het Gewest al ter beschikking stelde van bedrijven aanpassen aan de realiteit van sociale ondernemingen. Een van onze belangrijkste taken was bijvoorbeeld het aanpassen van de woordenschat die gebruikt werd in de zelfevaluatietools (DIGISCORE) en de regionale enquête (le Baromètre) over de digitale volwassenheid van Waalse bedrijven aan de realiteit van de sociale economie. We voegden ook bijkomende antwoordopties toe om rekening te houden met de diversiteit van de realiteit van sociale ondernemingen.

Ten tweede was ons doel om 15 digitaliseringsprojecten van sociale ondernemingen voor te bereiden en te ondersteunen. Concreet bouwden we eerst een inhoudelijk en ondersteunend programma op, voordat we een aanbesteding opstelden en publiceerden om de 15 projecten te selecteren en ze vervolgens te ondersteunen, in samenwerking met technische experts en over een periode van een jaar, door middel van een combinatie van individueel werk (per project) en collectief werk (met alle projectleiders tijdens 1- of 2-daagse seminars geleid door onze teams).

Ten derde was onze laatste doelstelling om te profiteren van onze ervaring met het ondersteunen van deze 15 projecten om nuttige inhoud en hulpmiddelen te ontwikkelen voor de digitalisering van sociale ondernemingen. In het bijzonder konden we het DigiProject (https://www.digitalwallonia.be/ees/se-lancer/)  ontwikkelen, een praktische gids ontworpen om sociale ondernemingen te helpen stap voor stap een digitaliseringsproject op te zetten en te beheren.

Partners in this project


Image
Image