Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.
Image

Duurzame loopbanen van circusartiesten


Kathy Goffin

Expert Arbeidsmarkt & Sociaal-Economisch Beleid
""

De uitdaging

Hoe verlopen de loopbanen van circusartiesten binnen het professionaliserende circuslandschap? Welke zijn de knelpunten die ze ervaren? Welke zijn vandaag de hefbomen voor een meer duurzame loopbaanontwikkeling? Welke initiatieven kunnen sector, beleid en ondersteunende organisaties in de toekomst ontplooien om de loopbaan van circusartiesten te verduurzamen?

Binnen een traject naar een Landschapstekening voor het Circuskunstenlandschap – die Circuscentrum opmaakt in overleg met Departement Cultuur, Jeugd en Media (DCJM) – is de loopbaanproblematiek een belangrijke kwestie. Maar de kennisbasis hierover is beperkt. Deze studie biedt een antwoord op deze lacune en voedt de Landschapstekening Circus.

De werkwijze & resultaten

Dit onderzoek was gericht zich op duurzame loopbaanontwikkeling van (semi-)professionele circusartiesten. Dit betekent praktijken die ook op langere termijn vol te houden zijn. Daarnaast werd loopbaanontwikkeling bekeken vanuit verschillende dimensies, namelijk artistiek, economisch, sociaal menselijk en ecologisch. Het onderzoek was zowel gericht op loopbanen van circusartiesten in het hedendaagse als het traditionele circuit.

Om de context en de thema’s van het onderzoek te verkennen, werd een beknopte deskstudie uitgevoerd. Er werd een benchmark gedaan, met focus op het circusbeleid, met twee andere regio’s: Wallonië en Catalonië. Daarnaast werden ook negen verkennende interviews georganiseerd met circusartiesten, circusprofessionals, en beleidsmedewerkers.

In een tweede fase van het onderzoek werd ingezet op een brede bevraging van circusartiesten via een online survey. Op deze manier werden 70 circusartiesten bereikt. Aanvullend en ter verdieping van de resultaten werden er ook focusgroepen georganiseerd met circusartiesten, circusprofessionals, en met een familie uit het traditionele circus. Doorheen de opdracht werden de bevindingen afgetoetst met een klankbordgroep die bestond uit actoren uit het circuslandschap.

Op basis van de verzamelde inzichten werden knelpunten en hefbomen binnen de verschillende loopbaandimensies geïdentificeerd (artistiek, economisch, sociaal, menselijk en ecologisch). Daarnaast werden ook telkens toekomstpistes geïdentificeerd om de duurzaamheid van elke dimensie te versterken. Ten slotte werden ook aanbevelingen ten aanzien van het beleid geformuleerd.