Studie over de problemen en best practices in verband met welzijn op het werk in Brusselse verenigingen
Olivier Brolis
De uitdaging
De Brusselse Vereniging voor welzijn op het werk (ABBET) heeft als doel de commissies COCOF en GGF te informeren, te sensibiliseren en te ondersteunen bij de uitvoering van hun beleid van conflictpreventie en -oplossing op het vlak van welzijn op het werk.
In augustus 2019 gaf ABBET de opdracht aan IDEA Consult om een studie uit te voeren naar verenigingen die actief zijn in hulpverlening en zorg, ondersteuning van daklozen, ouderen, mensen met een handicap en/of psychische problemen, en op het niveau van sociale cohesie met inbegrip van ondersteuning van scholing, het leren van de Franse taal en intercultureel burgerschap. Het onderzoek had een drieledig doel:
- Het inventariseren van de kennis en toepassing van de welzijnswet op het werk binnen verenigingen;
- Het benadrukken van de belangrijkste problemen, inclusief nieuwe problemen, op het gebied van welzijn op het werk binnen verenigingen;
- Het identificeren van mogelijke oplossingen, inclusief innovatieve oplossingen, die worden geïmplementeerd door de actoren op het gebied van welzijn.
De werkwijze & resultaten
Om dit onderzoek uit te voeren werden op verschillende momenten verschillende onderzoeksmethoden gebruikt, afhankelijk van de doelstellingen:
- Er werd een online enquête gelanceerd in het Frans en het Nederlands om te peilen naar de kennis van de verenigingen over de welzijnswet op het werk, de mate waarin ze deze wet toepassen, de meest voorkomende welzijnsproblemen op het werk en ten slotte hun tevredenheid over de diensten van ABBET.
- Er werden semigestructureerde interviews afgenomen met de verantwoordelijken van 15 verenigingen uit verschillende sectoren om in detail de problemen (inclusief nieuwe problemen) met betrekking tot welzijn, de oorzaken van deze problemen en bestaande oplossingen en best practices te bespreken.
- Er werden ook drie thematische workshops met vertegenwoordigers van verenigingen georganiseerd. Elk van deze workshops van een halve dag behandelde de volgende thema’s: werkinhoud, werkorganisatie en interpersoonlijke relaties, pesterijen en geweld. Het doel was om bestaande problemen en oplossingen per thema te bespreken.
Dit onderzoek resulteerde in twee belangrijke resultaten:
- Een rapport over de belangrijkste welzijnsproblemen op het werk waarmee deze verenigingen geconfronteerd worden, zowel in het algemeen als met betrekking tot hun specifieke context en activiteitensector, en hoe ABBET hen kan ondersteunen bij het vinden en implementeren van concrete oplossingen.
- De creatie van 6 hulpfiches voor Brusselse verenigingen. Het doel is verenigingen te adviseren en te leiden bij hun inspanningen om het welzijn op het werk te verbeteren. Elke hulpfiche beschrijft een problematiek en somt de oplossingen op die overwogen moeten worden, de mogelijke obstakels en de actoren die betrokken moeten worden bij de implementatie van de oplossingen. Deze 6 hupfiches zijn onder andere beschikbaar op de website van ABBET.