Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.

Studie-opdracht naar preventief gezondheidsbeleid in scholen


Marieke Carpentier

Senior Researcher Regional Development & Labour Market
""

Gezondheid en welzijn van kinderen en jongeren zijn cruciaal voor hun ontwikkeling. Toch blijkt uit ons recent onderzoek dat veel Vlaamse scholen slechts sporadisch aan preventieve gezondheidsacties werken, zonder een geïntegreerde aanpak. Het onderzoek, uitgevoerd door IDEA Consult in opdracht van het Departement Zorg en mee opgevolgd door het Departement Onderwijs en Vorming, toont aan dat scholen behoefte hebben aan concrete ondersteuning om een effectief preventief gezondheidsbeleid uit te bouwen.

Een belangrijke methode in dit onderzoek was ‘journey mapping’, waarbij de ervaringen van scholen met het opstarten en uitvoeren van een gezondheidsbeleid in kaart werden gebracht. Dit heeft geleid tot diepgaande inzichten in de succesfactoren en uitdagingen waar scholen mee te maken krijgen. Het onderzoek brengt niet alleen de huidige situatie in kaart, maar biedt ook aanbevelingen voor een toekomstig, geïntegreerd beleid. Hierbij staan praktische oplossingen centraal om scholen te begeleiden bij het versterken van hun gezondheidsbeleid, door middel van wetenschappelijke inzichten en ervaringen van onderwijs- en gezondheidsexperts.

Lees het volledige rapport voor meer details over de resultaten en aanbevelingen voor een beter preventief gezondheidsbeleid in het onderwijs.