Eco-friendly building in the modern city.

Duurzaamheidsstrategie


Duurzame impact realiseren is de ultieme drijfveer van IDEA en het sluitstuk van ons manifesto. Omwille van onze inspanningen ontvingen we in november 2023 het SDG Pioneercertificaat. De komende jaren wil IDEA haar acties verderzetten, verdiepen en het SDG Championcertificaat behalen.  

De IDEA-duurzaamheidsstrategie bestaat uit zowel interne acties, als acties richting klanten. Via een aparte duurzaamheidswerkgroep zijn medewerkers actief betrokken en worden de inspanningen ook opgevolgd. We voeren op dit moment een dubbele materialiteitsanalyse uit om de speerpunten in de duurzaamheidsstrategie nog verder aan te scherpen. 


"We walk the talk"

Image

IDEA wil een ‘frontrunner’ zijn op vlak van duurzaamheid en het goede voorbeeld geven. In het interne beleid heeft IDEA aandacht voor volgende thema’s:  

  • Absolute gendergelijkheid in arbeids- en loonvoorwaarden. 
  • Duurzame verplaatsingen: waarbij combinatie van publiek transport en fiets wordt gestimuleerd. Medewerkers die met de fiets komen ontvangen een extra fietsvergoeding. Het gebruik van het openbaar vervoer wordt eveneens volledig terugbetaald.  
  • Telewerk: medewerkers hebben alle faciliteiten om aan telewerken te doen via eigen laptop met VPN-verbinding, toegang tot sharepoint en diverse vergadertools zoals TEAMS, zoom, Miro en andere.  

      Partner voor koplopers in duurzaamheid

      IDEA heeft een ruim dienstverleningsaanbod naar besturen en KMO’s die het voortouw willen nemen op vlak van duurzaamheid. Onze begeleiding richt zich op de volledige keten: 

      • Opstart en organisatie: opzetten projectstructuur, buy-in van medewerkers, kennisverwerving, opmaak stappenplan, communicatieplan; 
      • Analyse; nulmeting, dubbele materialiteitsanalyse, stakeholderanalyse; 
      • Actie: strategische keuzen, actieplan en roadbook, projectmanagement; 
      • Opvolging en evaluatie: indicatoren en KPI’s, dashboard, tussentijdse evaluaties en bijsturing; 
      • Communicatie en duraamheidsrapportage. 
              Image

               






              Onmiddellijk aan de slag

              Image
              • Lokale besturen kunnen hun SDG-profiel bekijken op de gratis SDG-monitor. Via een combinatie van meerdere databronnen krijgen steden en gemeenten een beeld van hun positive op elk van de SDG’s. 
              • Bedrijven kunnen gratis kennis maken met ESG-GO, een duurzaamheidsplatform op maat van de KMO. Daarop o.a. een gratis kickstarter (quick scan) die vertelt hoever uw KMO gevorderd is met het integreren van duurzaamheid in haar strategie en bedrijfsvoering (maturiteit), maar tegelijk de belangrijkste ESG-thema’s benoemt (ecologie, sociaal, governance) waar je het verschil kunt maken. 

              Foto: Binnen de PCA-trajecten kunnen besturen op 6 jaar tijd uitgroeien tot SDG-Ambassador.


              Samen komen we verder

              Image

              Foto: Via de SDG-monitor leren steden en gemeenten op welke SDG’s ze al
              sterk noteren en welke SDG’s extra aandacht vragen.
               


              Geprikkeld om van duurzaamheid een win-win te maken voor zowel jouw organsiatie, als voor de samenleving? We gaan graag met jou in gesprek: 

              Birgit Verspeek, senior consultant duurzame ontwikkeling en SDG’s
              GSM 0486 06 09 69
              birgit.verspeek@ideaconsult.be