Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.
Image

Strategieontwikkeling DIVA


Eva De Smedt

Senior Consultant Cultuur & Toerisme
""

De uitdaging

DIVA, het Antwerpse museum voor diamant, juwelen en zilver, is in 2018 ontstaan uit een samensmelting van het voormalige Diamantmuseum en het Zilvermuseum. Om richting te geven aan het beleidsplan voor 2029, heeft DIVA samen met ons de blik op de toekomst gericht en de mogelijkheden onderzocht om naar een wenselijke toekomst te navigeren. 

De werkwijze & resultaten

Welke mogelijke toekomsten kunnen medewerkers en stakeholders zich verbeelden voor DIVA? Met deze vraag gingen we aan de slag om de opties voor de langetermijnpositionering van het museum te verkennen en verder uit te diepen. We richtten onze horizon op het jaar 2035 en gingen in interactie met DIVA-medewerkers en een 40-tal experts uit verschillende domeinen zoals cultuur, toerisme, erfgoed, opleidingen, makers, bibliotheek, jeugdwerk, vakmanschap en de diamantsector, zowel binnen als buiten Antwerpen.  

Hiervoor gebruikten we de methodologie van ‘strategische conversaties’, een vorm van diepte-interviews die geworteld is in het veld van Futures Studies (toekomstonderzoek). Tijdens deze gesprekken verkenden we stapsgewijs uitdagingen, kansen, motoren van verandering, opkomende kwesties, inspirerende voorbeelden en best- en worst-case scenario’s.  

Dit gaf ons inzicht in de stappen die nodig zijn om naar een gewenste toekomst toe te werken of om juist ongewenste toekomsten te vermijden.  

De verzamelde inzichten werden grondig geanalyseerd en geordend op basis van geïdentificeerde obstakels, kansen en toekomstbeelden. Dit resulteerde in een overzichtelijk rapport met concrete, verkiesbare opties voor de langetermijnpositionering DIVA. Het rapport biedt aanbevelingen voor zowel de bredere context als het beoogde concept, de publieken, het beheer en de presentatie van de collectie, samenwerkingen en het gebruik van de infrastructuur van het museum.   

Met deze strategische verkenning zet DIVA een belangrijke stap richting een duurzame en inspirerende toekomst, waarbij het museum de rijke historiek van diamant, juwelen en zilver in Antwerpen dynamisch kan verknopen met hedendaagse én toekomstige innovatie en creativiteit.