Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.
Image

Impact- en strategie-evaluatie van ILVO


Eveline Durinck

Expert Competitiviteit & Innovatie
"Strategische oefeningen zijn bij uitstek trajecten van nauwe samenwerking tussen uitvoerder en klant. In dit geval hebben we ILVO begeleid in het benoemen van toekomstsporen, meer specifiek de strategische krachtlijnen voor ILVO als organisatie binnen haar ruimere innovatie-ecosysteem. Gegeven de kruisbestuiving tussen de verschillende modules van deze impact- en strategie-evaluatie, waren de momenten van afstemming en uitwisseling in dit project van groot belang. Learnings konden worden afgetoetst, maar ILVO kon op deze momenten ook meteen nieuwe inzichten meegeven voor de volgende module."

De uitdaging

ILVO, het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, is als onafhankelijk wetenschappelijk onderzoekscentrum van de Vlaamse overheid een referentie in binnen- en buitenland. In het kader van haar strategie-evaluatie stelde ILVO zich een dubbele vraag, beide belangrijk om de huidige status en meerwaarde van de organisatie te evalueren. ILVO vroeg met name:

  • Een strategische impactanalyse van haar activiteiten, en dit zowel op vlak van haar rol in en bijdrage tot de grote maatschappelijke transities als de kennistransfer/spillovers van de samenwerking met ILVO bij haar kennisgebruikers (“externe evaluatie”);
  • Een strategie-evaluatie met specifieke aandacht voor de rol en positionering van ILVO in haar innovatie-ecosysteem (“interne evaluatie”).

De werkwijze & resultaten

Als antwoord op de vraag van ILVO heeft IDEA Consult een impact- en strategie-evaluatie uitgevoerd in 3 modules:

  • Een voorstudie: deze omvatte een scoping van de opdracht bestaande uit de scherpstelling van de strategiestudie (interne blik) en de vormgeving van het evaluatiemodel (externe blik). De basis voor de voorstudie was documentanalyse en een explorerend interview met ILVO. Het resultaat ervan werd besproken op de ILVO-strategie 2-daagse.
  • De externe impactevaluatie: deze bracht enerzijds de kennishefboom van de samenwerking met ILVO bij haar kennisgebruikers in kaart, en anderzijds de maatschappelijke impact van ILVO in prioritaire transitiedomeinen:
    • Om de kennishefboom van ILVO bij haar gebruikers te analyseren, werden online surveys en opvolginterviews uitgevoerd bij organisaties die samengewerkt hebben met ILVO in het kader van het ILVO Living Lab “Food Pilot” en in het domein van de Sierteelt. Dit resulteerde in een impactrapport met inzichten en conclusies over de waarde van ILVO’s kennistransfer bij gebruikers in de FoodPilot en in het domein van de Sierteelt, met specifieke aandacht voor de meerwaarde van de samenwerking met ILVO voor haar gebruikers.
    • Om de impact van ILVO op de progressie van belangrijke maatschappelijke transities te onderzoeken, voerde het IDEA Consult team een interne interviewronde uit met experten van ILVO. Hierbij werden de bijdrages van ILVO aan de transities naar duurzame visserij en geïntegreerd landgebruik in kaart gebracht, op basis van het UN SDG (Sustainable Development Goals) kader en gevalideerde transitiemodellen.
  • De interne strategie-evaluatie: deze omvatte de strategische analyse van ILVO met aandacht voor de positionering in het ecosysteem en de doorwerking op de organisatievorm van ILVO. Hiervoor werd gewerkt met de resultaten van de impactevaluatie, een bijkomende documentanalyse, interviews met actoren uit het ecosysteem en interviews met externe experten van benchmarkinstituten. Deze module resulteerde in een strategisch advies met 8 krachtlijnen voor meer impact en een benchmarkanalyse, die werden gepresenteerd aan het ILVO Management Team.