Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.
Image

Begeleidingstraject tot een toekomstvisie en strategie voor natuur en biodiversiteit in de provincie Oost-Vlaanderen


Bart Van Herck

Senior Expert Regionale & Stedelijke Ontwikkeling
"Een boeiend traject, waarbij we vooreerst de huidige keuzen van het team goed leerden begrijpen om ze vervolgens kritisch tegen het licht te houden in functie van meer impact de komende legislatuur."

De uitdaging

Het belang van natuur en biodiversiteit valt niet meer te ontkennen. De behoefte en urgentie om er meer aandacht aan te geven, komen zowel van onderuit als van bovenaf dwingender op ons af.

IDEA Consult begeleidde het team Natuur van de provincie Oost-Vlaanderen bij het bepalen van hun toekomstvisie en strategie om meer aandacht te geven aan natuur en biodiversiteit.

De werkwijze & resultaten

Co-creatie, draagvlak en transversaal denken zijn belangrijke elementen die we meenemen in het kader van elk strategietraject. We deden dit ook in het traject met het team Natuur van de provincie Oost-Vlaanderen.

De toekomstvisie kwam tot stand tijdens vier interactieve werksessies met de medewerkers van het team Natuur. In deze sessies gingen we als volgt te werk om een toekomstvisie voor natuur en biodiversiteit op te stellen:

  • We evalueerden de huidige werking van het team Natuur vanuit een wervend toekomstbeeld.
  • We herdefinieerden de missie, visie en strategische doelstellingen.
  • We werkten acties en instrumenten uit om de missie, visie en doelstellingen te realiseren.
  • We bekeken de beschikbare middelen en kenden prioriteiten toe.

Doorheen de verschillende sessies werd ook inspiratie gehaald bij andere provincies. Daarnaast voorzagen we in dit traject een uitwisseling en aftoetsing met de andere provinciale diensten en een aantal externe organisaties, omwille van de verregaande samenwerking en de samenhang met hun werk.

Op het einde van het traject presenteerden we een toekomstnota met een reeks beleidsaanbevelingen voor de nieuwe bestuursploeg. De nota bevatten:

  • Een wervende missie en visie voor het team Natuur;
  • Strategische en operationele doelstellingen voor de komende jaren;
  • Instrumenten en partners die nodig zijn om de doelstellingen te realiseren.