Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.
Image

Klimaatadaptatievisie VMM


Bart Van Herck

Senior Expert Regionale & Stedelijke Ontwikkeling
"De koers bepalen is vaak gemakkelijker dan het aliniëren van de organisatie erop. Zeker in het geval van grote publieke organisaties als VMM. Met dit traject heeft VMM een organisatiebrede dynamiek op gang gebracht om met alle teams samen maximaal in te zetten op klimaatadaptatie."

De uitdaging

De impact van klimaatverandering manifesteert zich steeds nadrukkelijker en klimaatadaptatiebeleid en –maatregelen worden steeds belangrijker. IDEA Consult begeleidde de medewerkers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bij het opstellen van hun visie rond klimaatadaptatie, zowel inhoudelijk als organisatorisch:  

  • Welke rol wil en kan de VMM opnemen voor een klimaatbestendig Vlaanderen en welke lange termijndoelstellingen stellen we voorop?  
  • Hoe organiseren we ons?  
  • Hoe werken we samen: intern en met partners?  
  • Hoe zetten we onze middelen in? 

De werkwijze & resultaten

Co-creatie, draagvlak en transversaal denken zijn belangrijke elementen die IDEA voorop stelt  in strategietrajecten.

Samen met de medewerkers van VMM gaven we vorm aan de ambities en doelstellingen van VMM op vlak van klimaatadaptatie in drie werksessies:

  • Werksessie 1: Positionering
  • Werksessie 2: Strategie
  • Werksessie 3: Operationalisering

In de eerste werksessie rond positionering bepaalden we de rol en bijdrage van VMM binnen de Vlaamse klimaatadaptatieambitie. Deze rol en bijdrage inzake klimaatadaptatie vertaalden we in de tweede werksessie naar strategische doelstellingen en actiesporen. Hierbij maakten we ook de koppeling met de doelgroepen die VMM wil bereiken en partnerschappen die VMM verder kan uitbouwen om dit te realiseren. In de derde werksessie formuleerden we concrete acties, inclusief een operationele planning en eerste afspraken over de (dagelijkse) inzet van middelen.

Een plenair terugkoppelmoment op het einde van het traject zorgde voor de versterking van het intern draagvlak voor de klimaatadaptatievisie.

Op het einde van de rit konden we een gedragen strategie neerleggen, bestaande uit vijf doelstellingen die aan de klimaatadaptatiecyclus werden opgehangen. De inhoudelijke en organisatorische uitwerking ervan brachten we samen in een visiedocument en synthesenota.

De strategie zal de leidraad vormen voor VMM op vlak van klimaatadaptatie de komende jaren en werd ook gebruikt bij de voorbereiding van de volgende legislatuur.