Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.
Image

Impactevaluatie ESF-oproep ‘Inclusieve Ondernemingen’


Kathy Goffin

Expert Labour Market & Socio-Economic Policy
""

De uitdaging

De opzet van de ESF-oproep ‘Inclusieve Ondernemingen’ is om werkgevers en werkvloeren in Vlaanderen te ondersteunen bij het aanwerven en behouden van kwetsbare doelgroepen. Het doel hierbij is om ondernemingen bewust te maken van de mogelijkheden van alle talenten op de arbeidsmarkt, en deze te ondersteunen bij de inclusievragen die ze hebben, in het bijzonder over instroom en retentie. Organisaties konden binnen deze opdracht projectvoorstellen indienen die tot doel hebben de inclusie van de Vlaamse arbeidsmarkt te verhogen. Het doel van deze impactevaluatie was om na te gaan of en op welke manier de projecten binnen de oproep geleid hebben tot meer diversiteit of inclusie op de werkvloer – met voldoende aandacht aan de inclusie van de meest kwetsbaren op de arbeidsmarkt.

De werkwijze & resultaten

Om de oproep te evalueren, werd gebruik gemaakt van een theorie-gedreven evaluatiebenadering.

In een eerste stap werd voor elk van de tien projecten een veranderingstheorie opgesteld. Dit gebeurde telkens in samenwerking met de projectverantwoordelijke(n) via een online werksessie. Ter voorbereiding van deze werksessie werd een deskstudie uitgevoerd, bestaande uit o.a. de projectvoorstellen. Deze verandertheorieën boden inzicht in de manier waarop elk van de tien projecten de begeleiding heeft vormgegeven, en hoe zij de verwachte resultaten bij de deelnemers trachten te bereiken. Bijkomend werd een overkoepelend veranderingsmodel opgemaakt.

Daarnaast werd ook een online survey opgesteld voor ondernemingen die deelnamen aan het begeleidingsaanbod dat ter beschikking werd gesteld door de projecten. Zo kregen we inzicht in het profiel, visie en noden van de deelnemers, maar ook van hun ervaringen met en de resultaten uit de begeleiding. Er werden 460 ondernemingen bereikt.

Tot slot werd een casestudie uitgevoerd bestaande uit vijftien cases. Elke case bestond uit twee diepte-interviews: één met de ontvanger van de begeleiding (bedrijfsleider of HR-medewerker) en één met de begeleider die in kader van het project de onderneming begeleidde. Via process tracing werd zo de impact van de projecten op de werkvloeren onderzocht. Het overkoepelend veranderingsmodel werd hierbij getoetst. We gingen namelijk na of een vooropgesteld theoretisch idee van hoe een dienstverlening werkt, zich effectief in de realiteit manifesteert. Op basis van de casestudie kon deze logische keten met werkzame mechanismen verder verfijnd worden. Deze beschrijft high-level mechanisme bestaande uit tien stappen gaande van motivatie tot aanpassingen aan de werkvloeren, en vijf micro-level mechanismen die bijdragen tot de beoogde uitkomsten en impact. Ook de context en randvoorwaarden die aanwezig dienen te zijn opdat de mechanismen kunnen plaatsvinden, werden geïdentificeerd.

Op basis van deze inzichten werden aanbevelingen geformuleerd om de effectiviteit van de nieuwe oproep, de ‘partnerschappen inclusieve werkvloeren’, te versterken. Deze aanbevelingen zijn gericht op de partnerschappen, Europa WSE, en de Vlaamse Overheid.