Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.
Image

Vereenvoudiging bovenlokale samenwerking in het kader van regiovorming


Tony Vermeire

Expert (lokaal) bestuur
"Met de input en begeleiding van IDEA Consult konden we in de regio Vlaamse Ardennen veel partners rond vrijetijd rond de tafel brengen. Door input van onze expertise en door de gekozen werkvormen, slaagden we erin om door de vergaderingen heen iedereen al te laten proeven van de meerwaarde van regionale samenwerking. We hopen dat dit een stevig fundament is om met de nieuwe bestuursploegen in de regio Vlaamse Ardennen vrijetijd nog meer op de kaart te zetten."

De uitdaging

Voor een begeleidingstraject in de referentieregio Vlaamse Ardennen in het kader van de open oproep ‘vereenvoudiging bovenlokale samenwerking’ van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) gingen we in het voorjaar van 2024 op zoek naar een ruim gedragen voorstel voor structurele intergemeentelijke samenwerking op het vlak van ‘vrijetijd’ in de regio Vlaamse Ardennen. Dit op het niveau van de hele referentieregio en met deelname van zoveel mogelijk gemeenten die tot deze referentieregio behoren. Zo maken we werken van de Vlaamse ambitie om meer in te zetten op effectieve samenwerking binnen de referentieregio’s, binnen een duidelijke structuur.

De werkwijze & resultaten

We richtten eerst een kerngroep op om de structuur en de inhoud van het project scherp te zetten. Dit toetsten we af bij het overleg van burgemeesters en algemeen directeurs van de regio.

Daarna werkten we met de kerngroep een voorstel uit hoe de samenwerking rond vrijetijd er in de regio zou kunnen uitzien.

Dit voorstel werd afgetoetst. Soms bilateriaal (voor toerisme en onroerend erfgoed), soms via overlegtafels. Bij de overlegtafels kwamen de ambtenaren samen, met schepenen en de actoren binnen de cluster vrijetijd. We toetsten het voorstel van de kerngroep bij hen af. Zij werkten alles verder uit. Idea gef telkens een inhoudelijke insteek. We vonden het immers belangrijk dat er eerst rond de ‘why’ werd gewerkt (strategy). In het tweede deel ging het dan over de structuur: de ‘hoe’.

Met deze input stelden we een eindrapport op. Dit stellen we nu voor als een soort van memorandum waar men hopelijk in de volgende legislatuur mee aan de slag kan.

Het ‘harde’ resultaat is een eindrapport dat hopelijk als een soort van memorandum kan dienen waarmee de volgende colleges van burgemeester en schepenen, samen met het vrijetijdsveld aan de slag mee kunnen gaan. Het zorgde ook voor ‘lessons learned’ voor andere trajecten die rond intergemeentelijke samenwerkingsverbanden willen werken.

Het ‘zachte’ resultaat is dat we heel wat mensen van de regio Vlaamse Ardennen op korte tijd rond de tafel hebben kunnen brengen. Daar kregen ze de smaak te pakken om meer te overleggen, kennis te delen en samen uitdagingen aan te gaan.