Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.
Image

Regionale Human Capital Roadmap Groene Waterstof (onderdeel van het Programma-management van de Chemelot Circular Hub)


Björn Koopmans

Senior Expert Regional Development & EU Projects
"Ondanks de complexiteit van de opdracht is het ons gelukt om de roadmap relatief eenvoudig uit te werken, omdat we ervoor hebben gekozen om ons te richten op het versterken van wat er al is of al gepland is. Doen waar je goed in bent, maar dan beter."

De uitdaging

De uitdaging was om een human capital roadmap voor Limburg (NL) te ontwikkelen voor groene waterstof in het kader van het nationale programma voor groene waterstof en een uitgebreide human capital agenda voor de energietransitie in Nederland.* Geen gemakkelijke taak in een regio waar waterstof al dominant wordt gebruikt als grondstof in de chemische industrie en niet als energiedrager, een regio die sterk te maken heeft met bevolkingskrimp en daardoor dubbel zo hard wordt getroffen door een bestaand tekort aan technisch opgeleid personeel.

(*) Dit project maakt deel uit van het programma-management van de Chemelot Circular Hub, een publiek-private alliantie met als doel een toonaangevende hub voor circulariteit in Europa te worden en gefinancierd via het Nederlandse project GroenvermogenNL over groene waterstof.

De werkwijze & resultaten

Het was essentieel om een team samen te stellen dat bestond uit kernpartners op het gebied van onderwijs, onderzoek & ontwikkeling en het bedrijfsleven. Dit is de belangrijkste succesfactor voor elk project. Samen maakten we een analyse van de bestaande situatie, voornamelijk gebaseerd op beleids- en strategiedocumenten. Met onze kernpartners en verschillende stakeholders op het gebied van procesindustrie, mobiliteit en transport ontwikkelden we een gedragen en gerichte roadmap voor het versterken van de bestaande leergemeenschap, het ontwikkelen van een community of practice en zakelijke ondersteuning, en het opzetten van fieldlabs voor toepassingen en proeffabrieken voor nieuwe technologieën. Naast een goed kernteam is ook de betrokkenheid en steun van een bredere groep stakeholders ontzettend belangrijk. Hoeveel acties je plan ook bevat of hoe gedetailleerd ze ook zijn, als er geen draagvlak voor is, hangen ze als los zand aan elkaar.

Naast regionale samenwerking (inclusief de nabije grensoverschrijdende regio) pleit de roadmap voor een sterke nationale samenwerking om een werknet van leergemeenschappen op te zetten, een digitaal platform om beschikbaar educatief materiaal over groene waterstof te bundelen, een gezamenlijke pool van experts op te zetten, campagnes te bedenken en vacatures te verzamelen. Zo’n transitie vereist samenwerking en ook het besef dat sommige interventies op een ander, hoger niveau moeten worden gedaan. Dat is niet gemakkelijk, want je kunt het niet meer alleen controleren, maar het is wel noodzakelijk.

De roadmap bevat ook een plan om vervolgprojecten uit te werken, die nu in behandeling zijn. Een roadmap zonder overzicht van de eerste stappen is een kaart zonder wegwijzer. Die eerste, vaak kleine stappen, zijn belangrijk om mee te beginnen.

Lees meer over het project:
https://groenvermogennl.org/en/southeastern-netherlands-region/

https://groenvermogennl.org/wp-content/uploads/2024/01/GVNL_HCA_Roadmap_Zuid-Oost.pdf

Partners in this project


Image
Image