Meer waarde voor grensverleggers: uitbreiding IDEA team toerisme, erfgoed, culturele & creatieve sectoren
Isabelle De Voldere
Kunst en cultuur, toerisme en creatieve sectoren zijn sectoren die ertoe doen. Ze bieden meerwaarde in vele opzichten en zijn daarom niet voor niets speerpunten in het beleid.
Al meer dan 15 jaar begeleidt en adviseert IDEA Consult organisaties en overheden op (boven)lokaal, regionaal, federaal en Europees niveau binnen deze domeinen. Een gespecialiseerd team van experten rond toerisme, erfgoed, culturele & creatieve sectoren, staat organisaties en (semi-)overheidsinstanties bij in visie- en strategieontwikkeling, beleidsplanning inclusief evaluatie en monitoring, conceptontwikkeling, haalbaarheidsonderzoek, landschapsverkenningen, edm. Het team doet op vraag van diverse organisaties bovendien heel wat onderzoekswerk, o.a. omtrent ruimte voor cultuur, culturele infrastructuur, aanvullende financiering cultuur, digitalisering van de culturele sector, internationaal cultuurbeleid, impactonderzoek toerisme, verknoping toerisme met de beoogde ruimtelijke of landschappelijke ontwikkeling, nieuwe samenwerkingsmodellen voor onroerenderfgoedzorg, ….
Het voorbije jaar breidde het IDEA team cultuur, creatieve sectoren en toerisme verder uit. Het telt vandaag 10 experten met een hart voor maatschappelijke thema’s. Het team kan bovendien de eigen expertise aanvullen met expertise van andere medewerkers binnen IDEA in kennisdomeinen als regionale ontwikkeling, tewerkstellings – en sociaal beleid, innovatie, regionaal en lokaal bestuur, vastgoedontwikkeling. Door verknoping van deze kennisdomeinen krijgen opdrachtgevers vernieuwende inzichten, duidelijke antwoorden en een heldere strategie aangereikt, vanuit een visie op mensenmaat en met positieve en verbindende impact.
Maak kennis met de nieuwe medewerkers die ons team het voorbije jaar versterkten.
Eva De Smedt maakt sinds oktober 2023 deel uit van het team. Met een achtergrond in academisch en praktijkgericht onderzoek en strategic foresight rond thema’s als vrijetijd, cultuur, toerisme en journalistiek, brengt ze een uitgebreide methodologische expertise in discours- en conversatie-analyse en toekomstonderzoek met zich mee. Ze coördineerde verschillende trajecten waarin ze verkiesbare toekomsten voor de Brusselse culturele sector verkende, waaronder voor CIVA, KANAL-Centre Pompidou en Brussels2030. Bij IDEA werkte Eva al op het bezoekersmanagement van de provinciale recreatiedomeinen, en werkte ze mee aan een studie i.o.v. het Europees Parlement rond de toekomst van het cultureel beleid in Europa. Ze leidde een co-creatief traject rond de langetermijnpositionering van DIVA, en werkt momenteel onder andere aan een toekomsttraject voor toerisme en recreatie in de Westhoek.. Eva doceert ook nu nog enkele vakken aan de Erasmushogeschool Brussel binnen de opleidingen Toerisme- en Recreatie–management (Urban Trends & Issues, Tourism & Leisure Futures) en Journalistiek (Media–sociologie).
Tille Peters begon eveneens in oktober 2023 bij IDEA, als junior analist cultuur- en erfgoedbeleid. In 2022 behaalde zij haar master in de productontwikkeling met specialisatie in interactie & strategisch design. Hierna besloot Tille om een extra opleiding te volgen aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, waar ze in 2023 succesvol de Master of Arts in Cultural Economics & Entrepreneurship afrondde. In het kader van haar master thesis onderzoek verdiepte ze zich in de raakvlakken tussen de cultuur- en welzijnssector in Nederland. Meer specifiek onderzocht ze hoe de uitdagingen en opportuniteiten van museumactiviteiten, die een bijdrage leveren aan het subjectief welzijn van zijn bezoekers, benaderd worden door enerzijds culturele beleidsmakers en anderzijds museummedewerkers. Met deze gecombineerde design en cultural economics achtergrond drukte ze het voorbije jaar haar stempel al op menige participatieve begeleidingstrajecten.
Met Leen Gysen werd in mei 2024 een gecombineerd profiel als cultureel ondernemer en museumstrateeg toegevoegd aan het team. Met een master oudheidkunde & kunstgeschiedenis en een master in industrieel ondernemingsbeleid, deed ze ervaring op in de privé- en in de kunstensector, in diverse directie- en bestuursrollen. Met o.a. de succesvolle vermarkting van cultuurmerk BOZAR als referentie, adviseerde ze de afgelopen 15 jaar kunstenorganisaties op vlak van strategie, exploitatie, governance, positionering en marketing & communicatie. Bij IDEA ligt haar focus als freelancer vooral op strategische begeleidingen in de museale sector, zoals momenteel bij S.M.A.K. en Middelheimmuseum. Zij combineert dit als co-founder met het general management van kunstrestauratiebedrijf IPARC. Leen is tevens certified director en bestuurder bij Guberna.
Justine Bauters vervoegde het team in september 2024 als analist toerisme. Justine behaalde een bachelor in Toerisme & Recreatie management aan de Erasmus Hogeschool Brussel, waar haar thesis focuste op het transformeren van het Gentse ‘B401’-viaduct in een levendige publieke ruimte voor zowel de lokale bevolking als bezoekers. Voortbouwend op haar bachelorstudies voltooide ze een Master of Arts in Tourism Destination Management aan de Breda University of Applied Sciences. Tijdens haar master deed ze uitgebreid veldonderzoek in Europa en gaf ze strategisch advies aan Destination Management Organizations. Haar onderzoek leidde er uiteindelijk toe dat ze het concept van Regeneratief Toerisme onderzocht, met een specifieke focus op het beleid van Toerisme Vlaanderen. Na haar studies werkte Justine bij NECSTouR, een Europees netwerk voor regionale overheden die inzetten op duurzaam toerisme, waar ze samenwerkte met meer dan 40 regionale autoriteiten in de EU en uitgebreid kennismaakte met good practices in Europees toerisme.
Heb je een vraag binnen de domeinen kunst en cultuur, creatieve sectoren, erfgoed of/en toerisme? Contacteer ons op cct@ideaconsult.be. We bekijken je vraag graag verder met jou.