Projecten

Elk jaar werken wij aan meer dan 300 projecten.
Image

Beoordeling en monitoring van industrieel onderzoek, innovatie en technologieën


Els Van de Velde

Senior Expert Competitiveness & Innovation
"Dit project draagt bij aan het versterken van de overdracht van O&I-resultaten naar de economie, door bewijsmateriaal te leveren over O&I-investeringen, technologie- en oplossingenontwikkeling, om de acceptatie van O&I-resultaten te versnellen (bijv. samenwerking tussen onderzoek en industrie, intellectueel eigendomsbeheer, toegang tot financiering). Deze informatie kan door beleidsmakers worden gebruikt ter ondersteuning van de ontwikkeling van gericht Europees beleid en initiatieven op het gebied van industriële O&O&I. "

De uitdaging

IDEA Consult is betrokken geweest bij vijf diensten binnen een Raamcontract voor het Directoraat-generaal Onderzoek en Innovatie (DG RTD), samen met consortiumpartners PPMI Group (Litouwen) en INTRASOFT International SA (Luxemburg). De vijf diensten betreffen:

  • Monitoring van industriële investeringen in nieuwe technologieën in energie-intensieve industrieën
  • Monitoring van industriële investeringen in nieuwe technologieën op het gebied van geavanceerde materialen
  • Monitoring van industriële investeringen in nieuwe technologieën op het gebied van schone en duurzame energie
  • Monitoring van industriële investeringen in nieuwe technologieën in de circulaire economie
  • Monitoring van industriële investeringen in nieuwe technologieën in Industrie 5.0

De vijf contracten richten zich op het verzamelen van nieuwe gegevens, uit talrijke bronnen van gestructureerde en ongestructureerde gegevens, en het berekenen van nieuwe indicatoren, waaronder groeimetrieken voor bedrijven, SDG-gegevens, normen, gegevens over O&O-intensiteit, FET-scores, samenwerkingsgegevens en -netwerken, digitaliseringsscore, score voor technologische concurrentie en technologische waarde van patenten op verschillende gebieden. De beschikbaarheid van dergelijke gegevens en indicatoren maakt het mogelijk om investeringen in technologie en de inzet ervan op nieuwe strategische gebieden voor de toekomst van Europa beter te beoordelen.

De werkwijze & resultaten

In het kader van dit contract heeft het consortium een uitgebreid datawarehouse ontwikkeld met longitudinale gegevens die meer dan tien jaar beslaan en vijf opkomende technologiesectoren bestrijken. Voor elke sector zijn twee strategische positioneringsrapporten samengesteld met empirische marktanalyses, trendbeoordelingen en beleidsaanbevelingen. Deze rapporten bieden cruciale inzichten in het industriële O&O&I-landschap in Europa door de reikwijdte en kenmerken van relevante technologiegebieden te definiëren, inclusief specifieke sectoren en technologieclassificaties.

Bovendien bieden de rapporten diepgaande marktanalyses van O&O-actoren, zowel binnen de EU als wereldwijd, met details over hun technologische investeringen en innovaties. Ze beoordelen de bijdragen, marktaandelen en investeringsstromen van zowel gevestigde als ingezeten bedrijven. In de rapporten worden ook strategische richtingen en opkomende trends binnen deze sectoren aangegeven en wordt solide bewijs geleverd van de belangrijkste verschillen en sterke punten in O&O&I van EU-ondernemingen in vergelijking met hun mondiale tegenhangers.

Daarnaast beoordelen deze rapporten de positie van de EU in de waardeketen van deze opkomende technologieën en identificeren sterke en zwakke punten in concurrentievermogen en technologische prestaties. Tot slot wordt de geografische spreiding van technologie-infrastructuren in kaart gebracht, gedefinieerd en geanalyseerd, waarbij de aandacht wordt gevestigd op zich ontwikkelende trends en clusters in O&O-regio’s in de EU.

Een voorbeeld hiervan is te vinden in het Samenvattend verslag over industriële O&O&I-investeringen en marktanalyse in geavanceerde materialen, verkrijgbaar bij het Bureau voor publicaties van de Europese Unie. Dit rapport biedt inzicht in het concurrentievermogen en de industriële O&O&I-investeringen van de EU in geavanceerde materialen (AM). Het evalueert de voortgang ten opzichte van de strategische doelstellingen die zijn uiteengezet in het Materials 2030 Manifesto and Roadmap. Belangrijke inzichten in dit rapport zijn onder andere:

In het algemeen heeft het industriële ecosysteem van de EU op het gebied van geavanceerde materialen een groot potentieel. Het kan rekenen op een aanzienlijk aantal innovatieleiders op dit gebied en een sterke technologiespecialisatie in bepaalde sectoren. Binnen de EU vinden de meeste octrooiactiviteiten van bedrijven plaats in Duitsland, dat sterk gespecialiseerd is in transport, elektronische apparaten en nieuwe energietechnologieën. Hoewel een leeuwendeel van de bedrijven die actief zijn in de EU daar ook hun hoofdkantoor hebben, zijn ze vaak naar buiten gericht en onderhouden ze sterke samenwerkingsverbanden in O&O met bedrijven in het buitenland.

De octrooiproductie van bedrijven in de EU op het gebied van geavanceerde materialen raakt achterop tegenover die van de VS en Japan en blijft stabiel in de tijd, terwijl andere regio’s in de wereld stijgende octrooitrends melden. Daarnaast mist het ecosysteem van de EU op het gebied van geavanceerde materialen ondernemersdynamiek, omdat er relatief weinig kapitaal wordt aangetrokken door startende bedrijven die actief zijn op het gebied van geavanceerde materialen.

Dit vraagt om de ontwikkeling en uitvoering van een nationaal en EU-beleid om de start-upscene voor geavanceerde materialen in de lidstaten te versterken, de toepassing van geavanceerde materialen te versnellen en het effect van onderzoeksinvesteringen op dit gebied te maximaliseren. Een alomvattende aanpak die samenwerking en integratie aanmoedigt en tegelijkertijd de beleidsuitvoering vereenvoudigt, is essentieel om van de EU een wereldleider op dit gebied te maken.