Hulp nodig om te navigeren door het duurzaamheidslabyrint?


Image
Duurzaamheid is cruciaal voor de toekomst van onze planeet, maatschappij en organisaties.

Duurzaamheid is cruciaal voor de toekomst van onze planeet, maatschappij en organisaties. Of je nu een lokaal bestuur, NGO, gemeentebedrijf, overheidsbedrijf of KMO bent, de uitdaging blijft: hoe zet je de eerste stap naar duurzame impact te midden van talloze initiatieven en afkortingen (CSRD, ESG, SDG, ESRS…)?

Sinds de goedkeuring van de nieuwe Europese rapportage wetgeving rond duurzaamheid, schieten duurzaamheidsinitiatieven als paddenstoelen uit de grond. Afkortingen als CSRD, ESRS en ESG vergezellen momenteel de ons al beter bekende SDG’s.

ESG staat voor “Environmental”, “Social”, en “Governance” en richt zich op het integreren van duurzame en maatschappelijk verantwoorde praktijken in bedrijfsvoering. ESG-criteria beoordelen hoe een bedrijf bijdraagt aan milieubescherming, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur, wat essentieel is voor een duurzame toekomst. ESG is een kader dat zich richt op de bedrijfswereld.

De SDG’s, of Sustainable Development Goals, zijn 17 door de VN vastgestelde doelen die wereldwijde uitdagingen zoals armoede, ongelijkheid en klimaatverandering aanpakken. Dit bredere kader biedt meer ruimte voor de activiteiten van de publieke sector. Door de nieuwe rapporteringswetgeving van Europa zullen ESG’s ook hun plaats krijgen binnen de duurzame initiatieven binnen de non-profit en publieke sector.

Sinds 2018 hebben we ervaring opgebouwd rond de SDG’s, wat ons nu in staat stelt om de brug te maken naar het ESG-kader, zonder de 2030-doelen uit het oog te verliezen. Onze nieuwe trajecten vullen de bestaande pioneerstrajecten, die we samen met CIFAL Flanders aanbieden, perfect aan.

We beseffen de noodzaak om positief bij te dragen aan het milieu en de maatschappij. Sir David Attenborough verwoordde het perfect in 2022: “We weten wat we moeten doen, we missen alleen de actie.” Bij IDEA Consult weten we dat er een duidelijk vertrekpunt nodig is, om intenties om te zetten in actie. Zonder vertrekpunt komen mensen, maar ook organisaties, niet in beweging.

Ben jij op zoek naar een vertrekpunt? Of heb je nood aan een gids die je door het duurzaamheidslabyrint leidt? In elke nieuwsbrief brengen we je nieuwe info en houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Heb je interesse in een duurzaamheidstraject op maat? Heb je iemad nodig om te sparren over je duurzaamheidsinitiatieven? Staat duurzaamheid  hoog op de prioriteitenlijst van de komende legislatuur?

Neem dan contact met ons op. We gaan graag samen met jou op zoek naar jullie vertekpunt.